Polycysteus ovariumsyndroom uitgelegd: een gids voor ovariële gezondheid bij PCOS

PCOS ontrafeld: Wat het is en hoe het je beïnvloedt

Wat is PCOS? Ontdek de oorsprong en sleutelfactoren

Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) is een complexe hormonale stoornis die voornamelijk vrouwen in de vruchtbare leeftijd treft. Kenmerkend zijn de meerdere kleine cysten in de eierstokken en een onbalans in hormonen, wat invloed heeft op diverse lichaamsfuncties.

Wat veroorzaakt PCOS?

De exacte oorzaak van PCOS is onbekend, maar er zijn meerdere factoren die bijdragen aan het ontstaan ervan:

 1. Genetica: Onderzoek suggereert dat PCOS erfelijk kan zijn. Als andere vrouwen in je familie PCOS hebben, is de kans groter dat jij het ook krijgt.
 2. Insulineresistentie: Veel vrouwen met PCOS hebben insulineresistentie, wat betekent dat hun lichaam niet goed op insuline reageert. Dit kan leiden tot een hoger niveau van insuline in het bloed, wat de eierstokken kan aanzetten tot het produceren van meer mannelijke hormonen (androgenen).
 3. Laaggradige ontsteking: Sommige studies tonen aan dat vrouwen met PCOS een soort laaggradige ontsteking hebben die androgenenproductie stimuleert.

Symptomen van PCOS:

Symptomen variëren van persoon tot persoon, maar enkele veelvoorkomende zijn:

 • Onregelmatige of afwezige menstruaties.
 • Overmatige haargroei op het gezicht en lichaam.
 • Acne of vette huid.
 • Overgewicht of moeite met afvallen.
 • Dunner wordend haar of haaruitval op het hoofd.

PCOS en vruchtbaarheid - Wat betekent dit voor Jou?

PCOS is een van de meest voorkomende, maar behandelbare, oorzaken van onvruchtbaarheid bij vrouwen. De kern van het probleem ligt bij de onregelmatige ovulatie of volledige afwezigheid ervan, wat essentieel is voor zwangerschap.

Impact op vruchtbaarheid: Door de hormonale onbalans geassocieerd met PCOS, kan de eisprong onregelmatig zijn of zelfs helemaal uitblijven. Dit maakt het moeilijker om zwanger te worden omdat er geen eicel beschikbaar is voor bevruchting.

Behandelingsmogelijkheden: 

Er zijn verschillende manieren om de vruchtbaarheidsproblemen veroorzaakt door PCOS aan te pakken:

 • Levensstijlaanpassingen: Gewichtsverlies en regelmatige lichaamsbeweging kunnen de symptomen van PCOS verminderen en de kans op ovulatie en zwangerschap verhogen.
 • Medicatie: Medicijnen zoals clomifeen (Clomid) worden vaak gebruikt om ovulatie te stimuleren.
 • IVF-behandelingen: In gevallen waar andere behandelingen niet effectief zijn, kan in-vitrofertilisatie (IVF) een optie zijn.
Reactie plaatsen