Alles over endometriose: symptomen, behandelingen en impact op vruchtbaarheid

Wat is Endometriose? - Je vragen beantwoord

Endometriose: Wat het Is en waarom het gebeurt

Endometriose is een ingrijpende aandoening die het leven van ongeveer 1 op de 10 vrouwen significant beïnvloedt. Deze aandoening wordt niet alleen gekenmerkt door hevige en pijnlijke menstruaties, maar heeft ook een breder scala aan effecten. Het betreft de groei van baarmoederslijmvliesachtig weefsel buiten de baarmoeder, zoals op het buikvlies of in andere onderbuikorganen. Dit weefsel is gevoelig voor hormonale schommelingen in het lichaam, wat resulteert in een reeks van complexe symptomen.

De diagnose van endometriose kan uitdagend zijn, omdat de symptomen vaak variëren en niet altijd specifiek voor de aandoening zijn. Het diagnostische proces begint meestal met een grondige medische geschiedenis en een fysiek onderzoek. Aanvullende tests, zoals een echografie of een laparoscopie - een procedure waarbij een camera in de buik wordt ingebracht - kunnen nodig zijn om de aanwezigheid van endometrioseweefsel te bevestigen. Deze stappen zijn cruciaal voor een accurate diagnose en de daaropvolgende behandeling van endometriose.

Hoewel we de exacte oorzaak niet kennen, wijzen de vingers naar een mix van genetica, hormonen en misschien zelfs ons immuunsysteem. Als je familieleden hebt met endometriose, is de kans groter dat jij het ook krijgt. En laten we niet vergeten hoe de hormonen, vooral oestrogeen, hun rol spelen.

Symptomen: Niet zomaar menstruatiepijn 

De ervaring van endometriose is voor elke vrouw anders, maar veelvoorkomende signalen zijn:

  • Hevig menstrueel bloedverlies en extreme menstruatiepijn.
  • Een onregelmatige cyclus en langdurige menstruaties.
  • Spotting en verlies van donkergekleurd oud menstruatiebloed.
  • Pijn tijdens of na seks.
  • Chronische buikpijn, vermoeidheid, en blaas- en darmproblemen.
Reactie plaatsen