De wonderen van conceptie: een blik op de reis van de eicel

Hoeveel eicellen heb ik?

De Levensloop van de Eicellen

Ben jij je bewust van de wonderen en mysteries van je eigen lichaam? 

Het verhaal begint al vroeg, wanneer je als vrouwelijke foetus in de baarmoeder van je moeder zit. Op dat moment, rond de 20 weken van de zwangerschap, heb je het hoogste aantal eicellen dat je ooit zult hebben, ongeveer zeven miljoen. Dit aantal is het hoogtepunt van je eicelvoorraad, en het neemt alleen maar af vanaf dat moment.

Bij je geboorte is deze voorraad al gedaald tot ongeveer twee miljoen eicellen. Deze gestage daling zet zich voort tot aan de puberteit. Tegen de tijd dat je menstruatie begint, heb je nog slechts tussen 300.000 à 500.000 eicellen over. Belangrijk om te weten is dat je gedurende je leven geen nieuwe eicellen aanmaakt. Het aantal dat je bij je geboorte hebt, is het maximale aantal dat je zult hebben.

Het continue afnemen van je eicelvoorraad is een proces dat volledig losstaat van externe factoren zoals anticonceptiepillen, zwangerschappen, voedingssupplementen, of je algemene gezondheid en levensstijl. Het is een onvermijdelijk onderdeel van het vrouw-zijn en hoort bij de natuurlijke levenscyclus. Als vrouw ben je het meest vruchtbaar in je twintiger jaren en begin dertiger jaren. Na midden dertig begint je vruchtbaarheid langzaam af te nemen tot aan de menopauze. Tijdens de meeste menstruatiecycli rijpt er één eicel, die dan loskomt van de eierstok tijdens de ovulatie, in afwachting van bevruchting. Echter, je ovariële reserve, het aantal eicellen, neemt sneller af, met een verlies van ongeveer 1000 eicellen per maand vanaf het begin van je menstruaties.

Gedurende je leven worden er ongeveer 500 volwassen eicellen afgegeven door je eierstokken. Wanneer deze voorraad uitgeput raakt, stoppen je eierstokken met het aanmaken van oestrogeen, en begint de menopauze. Voor de meeste vrouwen gebeurt dit rond de leeftijd van 50, met een gemiddelde leeftijd van 51,4 jaar in onze Westerse landen. Vanaf dat moment is natuurlijke zwangerschap niet meer mogelijk.

Heb ik nog voldoende eicellen? Hoe kan je het aantal meten?

Het begrijpen van je ovariële reserve, ofwel het aantal beschikbare eicellen, is een belangrijk aspect van vruchtbaarheidsbewustzijn. Hoewel het niet mogelijk is om het exacte aantal eicellen direct te tellen, kunnen medische tests ons nuttige indicaties geven.

Een van de belangrijkste tests in dit opzicht is de AMH-test, die het niveau van het Anti-Müller Hormoon in je bloed meet. Dit hormoon wordt geproduceerd door de cellen in de follikels van je eierstokken. Het niveau van AMH in je bloed is een indicatie van de hoeveelheid en kwaliteit van de eicellen die je nog hebt. Een hoger AMH-niveau duidt op een grotere eierstokreserve, wat kan wijzen op een hogere vruchtbaarheid. Omgekeerd kan een lager AMH-niveau een verminderde eierstokreserve aangeven, wat belangrijk is voor vrouwen die zwanger proberen te worden of hun vruchtbaarheid willen evalueren.

De AMH-test is waardevol omdat het niveau van dit hormoon relatief stabiel blijft gedurende de menstruatiecyclus, in tegenstelling tot andere hormonen die kunnen fluctueren. Daarom biedt het een betrouwbaarder en consistenter beeld van de ovariële reserve dan andere tests.

Naast de AMH-test is er ook de antrale follikeltelling, die uitgevoerd wordt via een transvaginale echografie. Deze test telt het aantal antrale follikels in je eierstokken. Antrale follikels zijn kleine, met vloeistof gevulde blaasjes waarin eicellen zich ontwikkelen. Een hoger aantal antrale follikels wordt geassocieerd met een betere vruchtbaarheid en kan essentiële informatie bieden voor vrouwen die vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan.

Een andere manier om inzicht te krijgen in je vruchtbaarheid is via een antrale follikeltelling, die meestal via een echografie wordt uitgevoerd. Hierbij worden de zichtbare follikels in de eierstokken geteld, wat een indicatie geeft van het aantal eicellen dat je nog hebt. Deze methode wordt vaak gebruikt in vruchtbaarheidsklinieken.

Reactie plaatsen