Omgaan met PMS: symptomen en zelfzorg tijdens de Premenstruele Fase

De Basis Begrijpen: Wat is het premenstrueel syndroom of PMS?

Verstaan van PMS: Wat is premenstrueel syndroom?

Premenstrueel Syndroom (PMS) verwijst naar een reeks symptomen die optreden in de luteale fase van de menstruatiecyclus, meestal tussen de ovulatie en het begin van de menstruatie. Deze symptomen kunnen zowel fysiek als emotioneel van aard zijn.

Welke zijn de symptomen premenstrueel syndroom?

Fysieke symptomen omvatten vaak krampen, opgeblazen gevoel, borstgevoeligheid, vermoeidheid, en hoofdpijn. Emotioneel kunnen vrouwen stemmingswisselingen, angst, depressieve gevoelens, en irritatie ervaren. Het is essentieel om te begrijpen dat PMS een individuele ervaring is; sommige vrouwen ervaren milde symptomen, terwijl anderen ernstige  ongemakken ondervinden. Dit wordt PMDD of 'premenstruele dysfore stoornis' genoemd.

PMS onderzocht: Wat veroorzaakt dit premenstrueel syndroom?

Hoewel de exacte oorzaken van PMS in een Westerse Geneeskunde nog niet volledig begrepen zijn, wordt aangenomen dat het voornamelijk te maken heeft met hormonale veranderingen tijdens de menstruatiecyclus. Na de ovulatie nemen de niveaus van oestrogeen en progesteron toe, wat invloed kan hebben op neurotransmitters in de hersenen zoals serotonine. Serotonine speelt een sleutelrol in stemming, emotie en slaap, en schommelingen hierin kunnen leiden tot PMS-symptomen. Ook voedingsgewoonten, stress, en genetische factoren kunnen een rol spelen in de ernst en het type van PMS-symptomen die een vrouw ervaart.

Help heb ik PMS? Het Herkennen van de signalen

Het herkennen van PMS begint met het observeren en noteren van je symptomen over meerdere cycli heen. Symptomen die consistent optreden in de twee weken voor je menstruatie kunnen wijzen op PMS. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen PMS en andere aandoeningen die vergelijkbare symptomen kunnen hebben, zoals Premenstrueel Dysforisch Syndroom (PMDS), een veel ernstigere vorm van PMS. Het bijhouden van een symptomen dagboek kan helpen bij het identificeren van patronen en triggers, waardoor je gerichter naar oplossingen kunt zoeken. Let op veranderingen in je emoties, fysieke welzijn, slaappatronen, eetlust en andere factoren die je algemene gezondheid beïnvloeden.
Jammer genoeg zijn er geen exacte cijfers beschikbaar over het aantal vrouwen met Premenstrueel Syndroom. Bevragingen geven aan dat wel 75 % van de vrouwen klachten ervaart bij hun menstruatie. Daarom is menstruatieverlof geen overbodige luxe voor velen van hen.

Bezoek zeker de blog om te ontdekken hoe de Traditionele Chinese Gezondheidszorg deze uitdaging aanpakt.

Reactie plaatsen