Home » Blog » Vruchtbaarheid » Een koude baarmoeder: dit betekent het in de Chinese geneeskunde

Een koude baarmoeder: dit betekent het in de Chinese geneeskunde

door | 25 mrt, 2022 | Vruchtbaarheid

Heb je de term ‘koude baarmoeder’ al horen vallen? Volgens de traditionele Chinese geneeskunde bestaat het verschijnsel wel degelijk. Zij geloven immers dat een langdurig koudegevoel in de onderbuik de baarmoeder kan bereiken en op termijn zelfs tot onvruchtbaarheid kan leiden. Je zou dan door een specifieke aanpak het probleem kunnen verhelpen. Deze blog geeft je een woordje uitleg over deze theorie.

Jezelf warm houden

Tijdens mijn studies in China viel het me al op: Chinezen hechten veel belang aan het warm houden van hun lichaam. Zelfs op warme lentedagen serveren ze dus thee. Als het echt te warm is, kiezen ze gewoon voor muntthee voor het verfrissende effect.

Die logica gaat ongetwijfeld terug op de Traditionele Chinese Geneeskunde of TCG. De basisregel hierbij is dat yin en yang in balans moeten zijn om gezond te zijn en je goed te voelen. Wel yin wordt onder meer gelinkt aan koude en yang onder meer aan hitte. Als je lichaam de juiste warmte heeft, circuleert je bloed goed en dat is gezond.

Hoe ontstaat een koude baarmoeder?

Een koude baarmoeder krijg je volgens de TCG door een Nier-Yang-tekort.

Symptomen hiervan zijn:

 • lage rugpijn
 • een laag libido
 • pijnlijke menstruatie, vaak met donkere klonters in de menstruatie
 • koude ledematen
 • een lage basale lichaamstemperatuur
 • frequent plassen
 • vochtophoping of oedeem in de onderste ledematen

Als dit Nier-Yang-tekort lang aanhoudt, kan het volgens de TCG leiden tot verminderde vruchtbaarheid, endometriose en vleesbomen.

Wat zijn de oorzaken?

In feite gaat de TCG ervan uit dat te veel en te langdurige blootstelling aan koude een koude baarmoeder tot gevolg kunnen hebben. Specifiek raden ze dus af om veel voedsel te eten dat koud van aard is. Denk dan aan rauw voedsel, salades, ijskoude dranken en fruit. Verder adviseren ze ook om niet te veel tijd door te brengen in gekoelde ruimtes, bijvoorbeeld met airco.

Geen zorgen: af en toe een gekoelde drank of een fris stuk fruit eten kan geen kwaad. Vooral aanhoudende periodes en extreme koude zouden een negatief effect hebben. Vaak ijsjes uit de diepvries eten bijvoorbeeld: die zijn tot wel -18°C koud.

Wat is de link met (on)vruchtbaarheid?

Impact op je bloedcirculatie

Warmte zet je bloedvaten open. Dat fenomeen heet vasodilatatie. Koude doet je bloedvaten samentrekken, wat we vasoconstrictie noemen. Zo zorgt koude dus ook voor een verminderde bloeddoorstroming.

Volgens de TCG kan koude van bijvoorbeeld het voedsel dat je eet, doordringen tot in je onderbuik. Daardoor krijg je er dus een minder goede bloeddoorstroming, wat mogelijk ongemakken met zich meebrengt. Het kan volgens deze theorie zelfs de groei van blastocysten (voorstadium van een embryo) en de innesteling van bevruchte eicellen lastig maken. En dat zijn beide belangrijke stappen voor een zwangerschap.

Yin-yang-theorie en koude baarmoeder

De eerste helft van de menstruatiecyclus kreeg in de Westerse wetenschap de naam folliculaire fase. Dat is een fase waarin oestrogeen domineert. De luteale fase vindt dan weer plaats na de ovulatie. In deze fase domineert progesteron en stijgt de basale lichaamstemperatuur of BBT stijgt.

Wel, in de eeuwenoude Chinese geneeskunde vind je deze fases ook terug. De luteale fase heet hierbij de yang-fase. Yang geeft dan verwarmende energie die de bloedcirculatie stimuleert en ovulatie en innesteling bevordert. Het is dus in deze fase dat zowel de stijging van progesteron als de verhoogde lichaamstemperatuur de beste omstandigheden creëren om een bevrucht embryo te laten nestelen. Met een Nier-Yang-tekort is dus net dat het probleem: je BBT-waarden zijn dan niet hoog genoeg.

Is voorkomen of genezen van een koude baarmoeder mogelijk?

Als je een koude baarmoeder wil vermijden of aanpakken, kan je natuurlijk koude vermijden in je voeding en levensstijl, vooral als je zwanger wil worden. Denk dan aan het volgende:

 • Kies vooral voor warme en gekookte groenten
 • Houd salades als bijgerecht
 • Drink gemberthee of andere kruidenthee
 • Draag zoveel mogelijk je sokken en schoenen om je voeten warm te houden
 • Neem warme voetbaden
 • Zorg ervoor dat je buik en onderrug altijd bedekt zijn
 • Plaats een warm kersenpitkussen op je onderbuik als je het koud hebt of bij menstruatiepijn
 • De enige uitzondering hierop is de innestelingsfase: dan gebruik je beter geen kersenpitkussen omdat dit warmer is dan je lichaamstemperatuur
 • Verbeter je bloedsomloop met Chinese kruiden en acupunctuur

Kan acupunctuur helpen?

Ieder individu is anders en heeft nood aan een specifieke aanpak. Ook voor vruchtbaarheidsproblemen en een koude baarmoeder geldt dat. Wat wel duidelijk is, is dat acupunctuur in combinatie met Chinese voedingssupplementen een verschil kan maken bij de aanpak van een Nier-Yang-tekort.

Dit is namelijk in verschillende klinische onderzoeken bewezen. Daarbij bleek dat eierstok- en baarmoederfuncties erdoor kunnen verbeteren en dat de kans op conceptie en zwangerschap groter wordt.

TCG als hulp- niet wondermiddel

Ook de traditionele Chinese geneeskunde kan de tijd niet terugdraaien. De kwaliteit van eitjes, bijvoorbeeld bij een iets oudere vrouw, kan niet in wonderlijk perfect worden. TCG kan echter wel de omgeving verbeteren waarin de eicel rijpt en de groei van de dominante follikel in de eierstokken verbeteren. Nuttig is het dus in elk geval.

Concreet pakt TCG het volgende aan:

 • De doorbloeding in de baarmoeder en de eierstokken
 • De regeling van de oestrogeen- en progesteronspiegels
 • De dikte van het baarmoederslijmvlies, zodat deze optimaal is om een embryo te laten innestelen
 • De regulering van endocriene hormonen zoals LH – het luteïniserend hormoon – en FSH – het follikelstimulerend hormoon

Kortom: je dieet en levensstijl aanpassen en je minder aan koude blootstellen komen sowieso je vruchtbaarheid én je algemene welzijn ten goede.

Wil je meer weten? Benieuwd of traditionele Chinese geneeswijzen jou kunnen helpen? Contacteer Acupuncto!

 

 

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin