Home » Blog » Stress » Omgaan met stress? Probeer de Chinese aanpak.
Omgaan met stress - acupunctuur

Omgaan met stress? Probeer de Chinese aanpak.

door | 22 dec, 2020 | Stress

Ben je vlug opgejaagd of geïrriteerd? Heb je last van hoofdpijn, buikkrampen of slapeloosheid? De kans is reëel dat je klachten aan stress te wijten zijn. En dat is niet meer dan menselijk. Maar je kan er wél iets aan doen. Door je gezondheid eens door een Chinese bril te bekijken, bijvoorbeeld …

Stress speelt je parten

Een lastige periode. Drukke werkweken. Emotioneel zware dagen. Angst en onzekerheid. Het zijn allemaal situaties of gevoelens die je systeem prikkelen. En je na verloop van tijd psychisch én fysiek onderuithalen. De gevolgen? Last van maag en darmen. Te veel spanning in je schouders en nek. Migraineaanvallen. Premenstrueel syndroom. Noem maar op. Een ding staat vast: je lichaam is uit balans.

 

Druk, druk, druk

Oorspronkelijk was stress nodig om te overleven. In de oertijd maakte het ons alert wanneer er een bedreiging was zoals een gevaarlijk dier. Vechten of sterven, dat waren de opties.

Maar bevinden we ons nu nog in dergelijke levensbedreigende situaties? Meestal niet, nee. Geef toe: de kans dat je oog in oog staat met pakweg een mammoet of een gewapende krijger, is in ons dagelijkse leven miniem. Maar toch slaan onze hersenen om de haverklap alarm.

Drukte op het werk, je zorgen maken over je agenda, je geld, de toekomst, de kinderen, … Of het nu om kleine of grote dingen in het leven gaat, de stresshormonen gieren door ons lichaam. Want dat is nu eenmaal zo in onze Westerse maatschappij. Het hoort er zogezegd bij. Het ‘druk, druk, druk’ hebben, is voor velen een teken van een geslaagd leven. Tot je lichaam én geest ‘stop’ zeggen …

 

Leren van de eeuwenoude Chinese geneeskunde

Een Chinese blik op gezondheid leert ons dat het van belang is om de oorzaak te behandelen, niet (enkel) de symptomen. Want lichaam en geest hangen sterk samen. Als emoties hoog oplaaien – positief of negatief – heeft dit een effect op je energiestroom en bijgevolg ook op je organen. Gaat het specifiek over stress, dan valt op dat dit in eerste instantie de energie in de lever aantast.

Betekent dit dat je op een scan of echo een afwijking op je lever ziet? Helemaal niet. Maar er ontstaat wel een energieblokkade in de leverbaan die spanningen veroorzaakt in de schouders en de nek. Bij vrouwen beïnvloedt het zelfs de menstruatiecyclus. Met gespannen borsten, humeurigheid en hoofdpijn tot gevolg.

 

Stress in hart en nieren

En daar stopt het niet. Want die verstoorde leverenergie beïnvloedt ook makkelijk je hartenergie. Daardoor krijg je last van hartkloppingen, verhoogde bloeddruk, mentale rusteloosheid en prikkelbaarheid.

Stress brengt trouwens ook je spijsverteringsenergie uit evenwicht. Weet je nog die zenuwen die je had voor een examen of sollicitatie? Dan kreeg je geen hap door je keel, je was misselijk of moest misschien zelfs overgeven. Allemaal een logisch gevolg van je verstoorde energiehuishouding.

Bij sommige mensen tast stress zelfs de nierenergie aan. Zij krijgen dan last van erectiestoornissen, een verlaagd libido of onvruchtbaarheid.

 

Acupunctuur pakt je energiebalans aan

Is er dan één simpele oplossing voor stress? Een wondermiddel dat je voorgoed van die druk en alle gelinkte ongemakken verlost? Eerlijk is eerlijk: dat zal je niet vinden. Of toch zeker niet in een vingerknip. Maar je kan je stress en de oorzaken ervan wél aanpakken. En ervoor zorgen dat je ermee weet om te gaan, tot rust kan komen en zo je klachten kan verminderen.

Je raadt het al: hier komt acupunctuur van pas. Door bepaalde acupunctuurpunten te prikkelen of te stimuleren met laser of naalden, brengen we je energie weer in balans en vind je weer evenwicht. Fysiek en mentaal.

Hoeveel behandelingen er nodig zijn? Dat is natuurlijk afhankelijk van jouw specifieke klachten, de intensiteit en de duur van je stresssituatie. We bespreken samen wat voor jou de beste aanpak is.

Het is de eerste stap naar herstel.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin